Субота, 20.04.2024, 07:16
Вітаємо вас Гість | RSS |   
Головна | | Реєстрація | Вхід
Форма входу
Меню
Пошук
Наші партнери
Категорії розділу
Суспільство [81]
Політика [23]
Здоров'я [0]
Пам'ятні дати [21]
Новини сайту [2]
Кримінал [3]
Архів матеріалів
Друзі сайту
СВОБОДА та СПРАВЕДЛИВІСТЬ
Українська правозахисна громадська організація в Італії
Liberta e Giustizia
Organizzazione Pubblica Ucraina per la tutela dei diritti umani in Italia
 
Головна » 2013 » Травень » 26 » Українська влада знайшла ще одну «законну» можливість залізти у кишеню заробітчан
14:27
Українська влада знайшла ще одну «законну» можливість залізти у кишеню заробітчан
Міністерство доходів і зборів у цьому році планує посилити контроль за сплатою податків із зарубіжних переказів фізичних осіб. Як роз'яснили кореспонденту «Сьогодні» у прес-службі Міністерства, згідно з новим Податковим кодексом, що набрав чинності з січня 2011 року, такі перекази вважаються іноземними доходами і підлягають оподаткуванню (ст. 170 п. 11 ПК). І якщо сума переказу не перевищує 10 мінімальних зарплат (11 470 грн.), з неї стягується податок в розмірі 15%. Якщо ж сума виявиться більшою, заплатити доведеться вже 17%. Причому податок вноситься одержувачем добровільно, до 1 травня наступного за звітним року, при заповненні податкової декларації (подавати її зобов’язані всі, хто отримав навіть 1 гривню з-за кордону).


У Міндоходів визнають, що на даний момент сплата податку контролюється неналежно, тому й платять його далеко не всі (більшість, мабуть, і не здогадуються про існування такого закону). Проте вже з цього року перевірок стане більше: податківці будуть співставляти дані НБУ про перекази з-за кордону з деклараціями громадян. Якщо в ході такої перевірки виявиться, що податок не заплачено - його нарахують, при цьому доведеться внести ще й штраф у розмірі 51-85 грн., а при повторному порушенні таке стягнення складе 85-136 грн. Опісля порушник отримає листа, де буде вказана сума, яку необхідно внести як податок. У випадку несплати, боржник отримає попередження про стягнення штрафу, а його справа буде передана у виконавчу службу.


Щоправда, за даними досліджень Нацбанку, грошей від заробітчан офіційно надходить все менше: якщо в 2012 р. закордонні українці переслали рідним 7,5 млрд. дол. США, то в першому кварталі нинішнього - лише 1 млрд. (за рік такими темпами надійде близько 4 млрд. дол. США). Тоді як в 2011році в Україну переслали 7,019 млрд. дол. США. Зменшення надходжень експерти пов'язують в тому числі і з тим, що мігранти активніше використовують нелегальні канали для пересилання грошей. При цьому вони економлять на оплаті переказів (до 5% від суми), а одержувачі не платять податок на дохід.



Для довідки: За даними Міжнародної організації міграції в Україні та Мінсоцполітики, за кордоном працюють 3-3,5 млн. українців. Тобто кожен надсилає на рік 2,1-2,5 тис. дол. США. Так, із країн СНД надходить 40,1% грошових переказів (з них левова частка (88%, або 2,7 млрд. дол. США) належить Росії); з ЄС - 34,5% (2,6 млрд. дол. США). Ще 9,5% коштів (понад 700 млн. дол. США) українці отримують від родичів із США. Однак, це ще не всі гроші - за даними НБУ, ще 1,035 млрд. дол. США минулого року надійшли в Україну неофіційними шляхом (передача готівки), тоді як в 2011-му ця цифра склала 963 млрд. доларів.


Самі заробітчани зізнаються, що все частіше передають гроші рідним нелегально, щоб не платити відсотки за перерахування. Тут стають в нагоді і водії, що перевозять через кордон приватні посилки, і знайомі провідники поїздів (у випадку, коли мова йде про ближнє зарубіжжя). Іноді закордонні працівники перевозять гроші самостійно за допомогою дорожніх чеків - вони не оподатковуються. До того ж немає небезпеки, що їх вкрадуть.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 615 | Додав: Новинар | Теги: податок, грошовий переказ, заробітчани, Українці, зарубіжні перекази коштів
Всього коментарів: 0
avatar
УПГОІ "Свобода та Справедливість"
© 2015-2016