Вівторок, 21.05.2024, 12:05
Вітаємо вас Гість | RSS |   
Головна | | Реєстрація | Вхід
Форма входу
Меню
Пошук
Наші партнери
Категорії розділу
Суспільство [81]
Політика [23]
Здоров'я [0]
Пам'ятні дати [21]
Новини сайту [2]
Кримінал [3]
Архів матеріалів
Друзі сайту
СВОБОДА та СПРАВЕДЛИВІСТЬ
Українська правозахисна громадська організація в Італії
Liberta e Giustizia
Organizzazione Pubblica Ucraina per la tutela dei diritti umani in Italia
 
Головна » 2014 » Грудень » 28 » Право на захист, як невід'ємне право людини на життя.
22:08
Право на захист, як невід'ємне право людини на життя.

Нарешті, за стільки часу та в час бойових дій на сході України  можновладці в серйоз задумалися над небезпекою, яка нависла над нашою державою.

На повістці законотворення наших депутатів постали  такі питання, як можливість оголошення воєнного стану на сході України (нарешті за 8 місяців бойових дій) та законодавчо дозволити українцям мати необмежену кількість дозволеної зброї.

Про можливе оголошення воєнного стану, в разі ніяких змін в ситуації, оголосив секретар РНБО О.Турчинов. Верховній Раді ж пропонують ухвалити проект закону «Про цивільну зброю та боєприпаси» на основі законопроекту №1135, який зареєструвала група народних депутатів у ВР.

Серед розробників законопроекту є А.Парубій, А.Іллєнко, Ю.-Б.Шухевич, О.Ляшко.

Стаття 4 законопроекту передбачає, що цивільна зброя першої категорії, до якої буде відноситися також охолощена чи деактивована зброя перебуватимуте у вільному обігу.

Для тих, кому не відомі терміни оголошена чи деактивована зброя.

Вихолощена (охолощена) зброя — деактивована зброя, спеціально пристосована до стрільби лише холостими патронами.

Охолощена зброя - пристрої, виготовлені шляхом спеціального пристосування конструкції стрілецької вогнепальної зброї до стрільби лише холостими патронами, з яких неможливо зробити постріл снарядом, що має достатню вражаючу здатність.

Призначена для використання на кінозйомках, при проведенні театралізованих, костюмованих та інших культурних заходів.

Охолощена зброя повинна бути приведена на заводах - виготовлювачах чи в майстернях з ремонту зброї у стан, придатний для стрільби тільки холостими патронами, що підтверджується відповідним висновком.

Що ж стосується володіння зброєю, яка відноситься до другої, третьої та четвертої категорій та боєприпасів – потрібний дозвіл.

На прикладі інфографіки Української асоціації власників зброї чітко визначено яка буде дозволена зброя.

Перша категорія цивільної зброї – пневматична зброя калібру до 4,5 мм і швидкістю польоту метального елементу до 100 м/с; вогнепальна зброя під патрон "Флобера" калібру до 4,5 мм та боєприпаси до неї.

Друга категорія – довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя; газова зброя; пневматична зброя калібру понад 4,5 мм і швидкістю польоту метального елементу понад 100 м/с; вогнепальна зброя під патрон "Флобера" калібру понад 4,5 мм та боєприпаси до неї.

Третя категорія – довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя та боєприпаси до неї.

Четверта категорія – короткоствольна нарізна вогнепальна зброя та боєприпаси до неї; короткоствольна гладкоствольна вогнепальна зброя, призначена для стрільби боєприпасами, спорядженими еластичними кулями менш смертельної дії та боєприпаси до неї.

Як передбачено закононопроектом, кількість зброї певної категорії, яку має право придбати особа з відповідним дозволом, не обмежена.

На ще одному прикладі інфографіки Української асоціації власників зброї, чітко описано  процедуру отримання дозволу на зброю.

Місткість з'ємних та нез'ємних магазинів цивільної зброї та використання додаткового обладнання може обмежуватися законами, які регламентують окремі види діяльності з цивільною зброєю, або регламентами (правилами) спортивних змагань.

Стаття 5 Закону визначає заборонені до цивільного обігу зброю, боєприпаси та додаткове обладнання.

Зокрема, це автоматична вогнепальна зброя; вогнепальна зброя, в якій змінено принцип приведення в дію заряду чи посилено пробивну дію; вогнепальна зброя, що імітує інший предмет; зброя, яка не відповідає вимогам щодо довжини ствола або загальної довжини зброї; боєприпаси розривної або запалювальної (трасуючої) дії тощо.

А тепер найголовніше та цікаве в Законі.

«Застосування дозволеної зброї в разі нападу на її власника чи вторгнення у житло (необхідної оборони) не тягтиме кримінальної відповідальності.»

Тобто нарешті влада зрозуміла свою неспроможність в повноцінному захисті громадян та безсилість перед зовнішньою загрозою.

Як колись було в Древньому Римі, та за ввесь час  його існування, лише рабам було заборонено самостійно себе захищати та носити зброю (володіти нею). Таке право мали тільки вільні люди.

Українці – вільні люди,не раби. І ми повинні вимагати від влади щоб наше право, як громадян, на зброю таки було закріплено в новій Конституції вільної країни, а державні інститути не обмежуватимуть його, а допомагатимуть в побудові сильного та демократичного суспільства.

І не потрібно звертати увагу на розмови зразка : «Почнуть стріляти один в одного».

Треба пам'ятати, що злочинці озброєні до зубів і без прийняття відповідних законів. А простим законослухняним громадянам була зготована участь баранів на забій.

Законопроектом передбачено, що за втрату вогнепальної зброї через недбалість каратимуть штрафом від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за продаж, обмін чи дарування боєприпасів до вогнепальної зброї особі без дозволу – штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів із конфіскацією боєприпасів, а також позбавленням права володіти зброєю на строк від 6 місяців до 1 року.

Важливо в Законі. Носіння вогнепальної зброї в нетверезому стані тягнутиме за собою штраф від 500 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією всієї вогнепальної зброї, що належить особі, та довічним позбавленням права володіти зброєю.

При цьому у прикінцевих положеннях пропонується у законі "Про правовий режим надзвичайного стану" у статті 18 про заходи при надзвичайному стані у зв'язку з масовими порушеннями громадського порядку вилучити слова про "тимчасове вилучення у громадян зареєстрованої вогнепальної і холодної зброї та боєприпасів".

Передбачено ліцензування виробництва, ремонту цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів, торгівлю ними, зберігання, тощо.

Також в статті 37 чітко вказано, що у приміщеннях та на території державних, комунальних підприємств, установ та організацій, що визначені Кабінетом Міністрів України, діють зони, вільні від зброї.

У будівлях, приміщеннях, спорудах та на територіях недержавної форми власності статус зони, вільної від зброї, встановлюється за рішенням власника.

Усі місця входу до зони, вільної від зброї, та/або межі її території повинні бути позначені відповідними інформаційними знаками, розташованими на видному місці.

Зона, вільна від зброї, повинна бути забезпечена озброєною охороною та охоронюваним місцем для тимчасового зберігання зброї. Вимоги щодо створення та обладнання зон, вільних від зброї, визначаються Міністерством внутрішніх справ України.

У разі, якщо не забезпечені умови щодо наявності озброєної охорони у місці, яке позначене як зона, вільна від зброї, та/або якщо відсутнє охоронюване місце для тимчасового зберігання зброї, яка належить відвідувачам (працівникам тощо), така будівля, споруда, приміщення чи територія не є зоною вільною від зброї, незважаючи на будь-які позначення чи рішення уповноважених органів влади (власника).

У пояснювальній записці до законопроекту автори вказують, що оскільки "держава наразі не в змозі убезпечити своїх громадян від злочинних посягань, володіння громадянами вогнепальною зброєю буде стримувальним фактором для значної частини злочинців".

Автори законопроекту зазначають, що за даними організації Small Arms Survey (Швейцарія), в Україні в нелегальному обігу перебуває понад 3 млн. одиниць вогнепальної зброї. За даними МВС України, протягом 2012 року із використанням легальної зброї було вчинено 48 злочинів – тобто 0,0024% від загальної кількості легальної вогнепальної зброї в Україні.

Також вони підкреслюють: за досвідом Прибалтики, Грузії та Молдови надання права на цивільну вогнепальну зброю протягом року знижує вуличну злочинність на 50–70%, а жорсткі правили й обмеження щодо володіння цивільною зброєю у Великій Британії призвели до стрімкого зростання кількості злочинів.
На останок фраза, яка здавна відома в Новому Світі і яку потрібно пам'ятати : «Бог створив всіх людей різними, а містер Кольт їх зрівняв»

Та перш ніж зазіхнути на чужу власність чи життя, злочинці будуть пам'ятати, що можуть отримати достойний опір

 

Категорія: Суспільство | Переглядів: 404 | Додав: admin | Теги: вільні люди, законопроект, бойові дії, боєприпаси, злочинці, дозвіл на зброю, зброя
Всього коментарів: 0
avatar
УПГОІ "Свобода та Справедливість"
© 2015-2016