Середа, 22.05.2024, 02:50
Вітаємо вас Гість | RSS |   
Головна | | Реєстрація | Вхід
Форма входу
Меню
Пошук
Наші партнери
Категорії розділу
Суспільство [81]
Політика [23]
Здоров'я [0]
Пам'ятні дати [21]
Новини сайту [2]
Кримінал [3]
Архів матеріалів
Друзі сайту
СВОБОДА та СПРАВЕДЛИВІСТЬ
Українська правозахисна громадська організація в Італії
Liberta e Giustizia
Organizzazione Pubblica Ucraina per la tutela dei diritti umani in Italia
 
Головна » 2013 » Жовтень » 1 » Старовинна церква Анни Ярославни під Парижем отримує нове життя
14:12
Старовинна церква Анни Ярославни під Парижем отримує нове життя

Вірні української греко-католицької церкви в Україні, Франції, Англії, США та Канаді спільними зусиллями зібрали 203 тисячі євро для благої цілі.

Зібрана сума була передана Єпархії Святого Володимира в Парижі з метою придбання старовинної церкви, що знаходиться біля абатства святого Венсана за сорок п´ять кілометрів від Парижа.

Цю  старовинну церкву ще в 1060 році заснувала донька Київського князя Ярослава Мудрого та королева Франції  Анна Ярославна.

Від тепер храм буде називатися на честь страстотерпців Бориса та Гліба.

Святі благовірні князі - страстотерпці Борис і Гліб (у святому Хрещенні - Роман і Давид) - перші руські святі, канонізовані як Руською, так і Константинопольською Церквою. Вони були молодшими синами святого рівноапостольного князя Володимира (+ 28 липня 1015).

З листопада місяця церква буде діяти як храм УГКЦ, при якому буде культурний центр Анни Ярославни.

Як основна діяльність центру – це представництво української культури та розвиток україно - європейських відносин. На 16 листопада заплановано святкову архієрейську літургію.

Оскільки  церква майже століття не була діючою як храм, а перебувала в приватній власності - вона потребує ремонту. За приблизно складеним кошторисом, на ремонт та оздоблення приміщення необхідно ще 1,5 мільйона доларів.

Анна Ярославна була дружиною французького короля Генріха І, королевою Франції, матір´ю короля Філіпа І та праматір´ю наступних французьких королів .

Для довідки. Донька великого київського князя Ярослава Володимировича (Мудрого) Анна народилася в 1024 або в 1028 році, за іншими даними – в 1032 році. Точну дату народження Анни досі не встановлено. Французькі автори повідомляють, що їй було 22 роки, коли вона приїхала до Франції.

(Більше інформації про святих стратотерпців можна знайти за посиланням: http://cerkva.info/uk/publications/zhytia/3743-borysiglib.html)


Джерело: http://vesti.ua/strana/18922-ukraincy-kupili-pod-parizhem-drevnjuju-cerkov-docheri-jaroslava-mudrogo

Категорія: Суспільство | Переглядів: 305 | Додав: admin | Теги: вірні УГКЦ, Борис та Гліб, церква, Анна Ярославна
Всього коментарів: 0
avatar
УПГОІ "Свобода та Справедливість"
© 2015-2016